MyGov India Earth Day Quiz Answers 2022

MyGov Earth Day Quiz Answers - 2022
MyGov Earth Day Quiz Answers - 2022

In this post, we have provided the possible questions and their solutions asked in the MyGov Earth Day Quiz Answers 2022. However, you may conduct your own search for being assured about the answers.

About Quiz:


The Ministry of Earth Sciences (MoES), under the Government of India, is mandated to provide services for weather, climate, ocean and coastal state, hydrology, seismology, and natural hazards; to explore and harness marine living and non-living resources in a sustainable manner for the country and to explore the three poles of the Earth (the Arctic, Antarctic and Himalayas). More about MoES is available at https://www.moes.gov.in/.

Earth Day is celebrated every year on the 22nd of April. This year’s Earth Day theme is ‘Invest in Our Planet’. As the subject suggested, we all have to step up together and start investing to save our mother Earth.

On the occasion of Earth Day, The Ministry of Earth Sciences invites the public to participate in a ‘Quiz Contest’. The contest is aimed to encourage the zealous youth of the nation for the sustainable development of the planet.

The Earth Day quiz comprises 20 questions that revolve around the theme. These questions are intended to pique participants’ interest in learning more about the holistic evolution of the Earth and Science.

Terms & Conditions of the Quiz:


  1. Entry to the Quiz is open to all Indian citizens.
  2. The Participant shall abide by all the rules and regulations of participating in the Quiz from time to time.
  3. Entry to the Quiz is open to all Indian citizens.
  4. This is a timed quiz with 20 questions to be answered in 300 seconds.
  5. You will be required to provide your name, email address, telephone number and postal address. By submitting your contact details, you will give consent to these details being used for the purpose of the Quiz and for receiving promotional content.
  6. The questions will be randomly picked from the question bank through an automated process.
  7. There will be no negative marking.
  8. The quiz will start as soon as the participant clicks the Start Quiz button.
  9. Once submitted an entry cannot be withdrawn.
  10. In case it’s detected that the participant has used unfair means to complete the quiz in an unduly reasonable time, the entry may get rejected.
  11. Organizers will not accept any responsibility for entries that are lost, are late or incomplete or have not been transmitted due to computer error or any other error beyond the organizer’s reasonable control. Please note proof of submission of the entry is not proof of receipt of the same.
  12. In the event of unforeseen circumstances, organizers reserve the right to amend or withdraw the Quiz at any time. For the avoidance of doubt, this includes the right to amend these terms and conditions.
  13. Organizers reserve all rights to disqualify or refuse participation to any participant if they deem participation or association of any participant is detrimental to the Quiz or the Organizers or partners of the Quiz. The registrations shall be void if the information received by the Organizers is illegible, incomplete, damaged, false or erroneous.
  14. MyGov employees and their relatives are debarred from participating in this quiz.
  15. The organizer’s decision on the Quiz shall be final and binding and no correspondence will be entered into regarding the same.
  16. By entering the Quiz, the participant accepts and agrees to be bound by these Terms and Conditions, mentioned above.
  17. These Terms and Conditions shall be governed by the laws of the Indian Judiciary.

Source: MyGov India

MyGov Earth Day Quiz – Start  Date & Time:


22 Apr 2022, 12:01 am

MyGov Earth Day Quiz – End Date & Time:


13 May 2022, 11:59 pm

Earth Day Quiz – Questions & Answers:


Please Note: The questions & answers are provided for your reference. We do not encourage the students to use any wrong way to solve the questions.

Q1. The density of rock material within the Earth depends upon –

  • Pressure
  • Temperature
  • Phase transitions
  • Rock type
  • all of the above
  • Answer – All of the Above.

Q2. The layer that separates the crust from the core is –

  • Magma layer
  • Lithosphere
  • Mantle
  • Continent
  • Answer – Mantle

Q3. Which of the following can be triggered by an earthquake?

  • Tsunami
  • Intense ground shaking
  • A landslide
  • All of these
  • Answer – All of these

Q4. The acoustic impedance is defined as the product of –

  • Velocity and density
  • Travel time & density
  • Reflection coefficient and velocity
  • Velocity and depth
  • Answer – Velocity and density

Q5. All of the following are true of tsunamis except –

  • They can travel at speeds greater than 500 miles per hour
  • They are caused by undersea earthquakes
  • They are often responsible for the destruction of ships at sea
  • They can often form waves more than 100 feet high
  • Answer – They are often responsible for the destruction of ships at sea

Q6. Father of Modern Seismology is –

  • R.D. Oldham & John Milne
  • Charles Richter
  • M Davis
  • None of these
  • Answer – R.D. Oldham & John Milne

Q7. When Benioff-Wadati zones are plotted on a map, they show –

  • Elastic modulus values in rocks within a subduction zone
  • Semiconcentric zones of varying degrees of earthquake damage
  • Earthquake numbers decreasing away from areas of oceanic rifting
  • Earthquake foci becoming progressively deeper inland from ocean trenches
  • Answer – Elastic modulus values in rocks within a subduction zone

Q8. The acoustic impedance is defined as the product of –

  • Velocity and density
  • Travel time and density
  • Reflection coefficient and velocity
  • Velocity and depth
  • Answer – Velocity and density

Q9. Seismic tomography is a method for –

  • Predicting earthquakes
  • Imaging the Earth’s crust with sound waves
  • Imaging the Earth’s interior with waves from earthquakes
  • Measuring the temperature in the Earth’s core
  • Answer – Imaging the Earth’s interior with waves from earthquakes

Q10. According to elastic rebound theory, earthquakes occur when –

  • Stress is dissipated through tectonic plate motion
  • Strain on a fault is released abruptly as the fault ruptures
  • Convection in the mantle causes a transform fault to form
  • A seismic gap builds up on a fault due to motion at an epicentre
  • Answer – Strain on a fault is released abruptly as the fault ruptures

Q11. Which is the best description of Seismic tomography –

  • The use of shadow zones to infer the structure of the mantle and core
  • Production of simulated earthquakes to produce changes in Earth’s outer area
  • The use of seismic ray paths to create three-dimensional images of Earth’s interior
  • Computer-based modelling of temperature and composition differences in the crust
  • Answer – The use of seismic ray paths to create three-dimensional images of Earth’s interior

Q12. The combined study of geology and chemistry is known as –

  • Chemical Geology
  • Geochemistry
  • Chemology
  • Geochemical Science
  • Answer – Geochemistry

Q13. What do we use to record seismic waves –

  • Seismometer
  • Seismograph
  • Seismonomer
  • Seismoscope
  • Answer – Seismograph

Q14. Richter scale is a –

  • Volumetric scale
  • Logarithmic scale
  • Calculus scale
  • Area to vibration ratio scale
  • Answer – Logarithmic scale

Q15. How average thick is the continental crust of the Earth –

  • 4 miles
  • 4 km
  • 40 km
  • 400 km
  • Answer – 40 km

Q16. The ratio of stress to strain is –

  • Elastic modulus
  • Strain multiple
  • Volumetric strain
  • Bulk Modulus
  • Answer – Elastic modulus

Q17. Japan is the site of about 15% of the Earth’s seismic energy release because it is located –

  • Where the Eurasian plate descends beneath the Pacific plate
  • Where the Pacific plate descends beneath the Eurasian plate
  • At the transform boundary between the Pacific and Eurasian plates
  • Answer – Where the Eurasian plate descends beneath the Pacific plate

Q18. The focal mechanism solution of an earthquake depicts quadrants of –

  • Compression
  • Dilation
  • Compression and Dilation
  • Seismic moment
  • Answer – Seismic moment

To Stay Up-to-date, Follow us on Social Media:


1.      Join our Telegram Channel:Click Here
2.      Like us on Facebook:Click Here
3.      Follow us on Instagram:Click Here
4.      Follow us on LinkedIn:Click Here
5.      Follow us on Google News: Click Here